Waterstof Werkt: activiteiten onderwijsinstellingen
De onderwijsinstellingen Alfa-college, Noorderpoort, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen zijn partner in het project Waterstof Werkt. In 2022 zijn ze gestart met het ontwikkelen, verbeteren en intensiveren van onderwijsactiviteiten en deze beter af te stemmen op de marktbehoefte.
Rijksuniversiteit Groningen
Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit Science and Engineering, is 1 promovenda in september 2022 gestart met een onderzoek naar atmosferische waterstof. Het traject voor het vinden van een tenure track universitair docent met onderwijsspecialisatie, en twee andere PhD’s bevindt zich nog in de wervingsfase, hopelijk worden deze vacatures spoedig ingevuld. Voor de ene PhD betreft dit een gecombineerde positie vanuit de faculteit Rechten en de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en voor de andere PhD vanuit de faculteit Economie en Bedrijfskunde en de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.
Hanzehogeschool Groningen
Op EnTranCe is het praktijkgericht onderzoeksprogramma ontworpen en zijn met de eerste bedrijven afspraken gemaakt over onderzoeksvragen. Er zijn op dit moment 7 betaalde stagiaires – waarvan twee vanuit een Duitse partner hogeschool – die rondom waterstof gerelateerde onderwerpen afstuderen. De minor waterstof is ontwikkeld en in februari jl. gestart. Verder is het aanbod waterstof onderwijs binnen de Hanzehogeschool in kaart gebracht, zodat kan worden vastgesteld, wat er nog (door)ontwikkeld en aangeboden moet worden. De doorontwikkeling van de Hanze energiemasters op het thema waterstof is begonnen met de ontwikkeling van een waterstofspecialisatie en in gesprekken met het mbo wordt gekeken naar verdere samenwerking in multilevel projecten en in bijvoorbeeld een waterstof challenge. Ten slotte is recent voor de derde keer de waterstofmonitor uitgevoerd, waarin is onderzocht hoe het bij het algemene publiek staat met de kennis over waterstof. De publicatie is hier terug te vinden.
Alfa-college en Noorderpoort
Als mbo’s in Groningen werken Alfa-College en Noorderpoort intensief samen. De samenwerking is een vervolg op de samenwerking in het kader van Energy College waarin de mbo-opleidingen in Groningen, Drenthe en Friesland rondom onder andere het thema waterstof onderwijs realiseren voor de energieprofessional. Dit doen we zowel voor zowel de reguliere studenten als de professionals. Met de doorlopende leerlijn in Waterstof Werkt integreren we deze met het versterken van de verbinding met elkaar en met het Primair en Voortgezet Onderwijs. Dit wordt ontwikkeld vanuit een scala aan tastbare producten zoals maquettes, schaalmodellen, geavanceerde practicumopstellingen, en demonstratietoepassingen waarmee we nu al de verbinding leggen met Primair en Voortgezet Onderwijs. Een voorbeeld hiervan is de Horizon Grandprix op Kardinge op 14 april. We verbinden ons ook met de Technasia en het grote publiek. Naast evenementen ontwikkelen we lespakketten vanuit ons bestaand mbo – materiaal en werken we hierin samen met de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen.
We maken een vliegende start en landen op vliegveld Eelde (Groningen Airport Eelde) waar studenten de stroomvoorziening met waterstof voor vliegtuigen op de grond gaan realiseren (de Ground Power Unit). Dit doen we samen met bedrijven als Holthausen en het vliegveld en dat maakt weer deel uit van een groter plan van het vliegveld naar een zero-emissie grondafhandeling in een unieke echte leeromgeving. Deze leeromgeving maakt deel uit van een (toekomstig) netwerk van locaties in Noord-Nederland. Deze locaties variëren van eenvoudige naar complexe waterstof onderwijsfaciliteiten via proeftuinen als EnTranCe naar de echte praktijk. Een prachtige ontwikkeling hierin is de Energiehub050: een state-of-the-art leer-, ontwikkel- oefen- en inspiratiecentrum voor nieuwe en innovatieve toepassingen en technieken, waaronder waterstof, in de energietransitie.
Met enthousiasme werken we samen om talent, van docenten, studenten en professionals, tot bloei te laten komen: in het onderwijs, in de projecten en door stages in de praktijk.